15 Ocak 2018 Pazartesi

NABİZADE NAZIM KARABİBİK


Her yerde köy yaşamını anlatan ilk öykü (bazı yerler roman der) olması tanzimat sonrası diye ballandıra ballandıra anlatılır bildiğin arka kapak yazısı tadında hemide hiç utanmadan sıkılmadan. Evet bir ilktir haklılar :) 40 lar ve 50 lerde hunharca yapılan köy araştırmaları, Behice BORAN ve daha nice sosyolog abla ve abimiz haksızlığa uğruyor diye düşünmekten alamıyorum kendimi :( O araştırmalarda o dönemde ilktiler değerliydiler emme bilemedik kıymetini topluca hepimize bi kaynasınlar.

Karbon kitaplardan çıkan baskısını okumak nasip oldu bana 40+ sayfa ön ve arka kapak içine uçuk bir yeşil kondurmuşlar çok hoş. Gariptir bir ferahlık hissi verdi bana. Birkaç tane daha kitap okudum bu yayından onlarda da bu ferahlık veren yeşili aynı şekilde kullanmışlar beğendik efem.

Öykü güzel hatta şaşırtıcı derecede kolay anlaşılır 100 yılı aşkın bir süre önce yazılmış olduğuna inanamıyor insan. Bazı kısımlarda öykünün geçtiği yöreye ait ağız kullanılmakta hap gibi yutuyorsunuz anlamadığınız hiç bir bölüm yok bu başarı sadeleştirme işini üstlenen arkadaşa ait şüphesiz (alkış emojisi alacağın olsun benden)

Eskide olsa hikaye bildik tanıdık bugün yaşananından, bunu okuyunca nan yoksa başka bir Kibar Feyzo mu diye düşünmeyin benzer yanları var mantıklı geliyor bu benzerlik mantıksız gelen kısım ise bizler nasıl boş beleş işlerle uğraşıyoruz böyle ki 100+ yıl önce yazılmış KARABİBİK ten ders alamadık utanmadık 40 yıl önce Kibar Feyzo ile güldük bugün ise Kanada, Meksika, Hindistan bakliyatları ile geleneksel Türk mutfağımızı yaşatıyoruz. ...................................................................................................................................................................... boşluk sizin istediğiniz gibi doldurun.

Hiç yorum yok: