17 Nisan 2018 Salı

Jose Mauro De Vasconcelos Yaban Muzu


Zeze'nin hikayesini daha önce okuduysanız ister istemez bir kıyas yapacaksınız dileğim olmaması yönünde. Zeze farklı bir yerde :) 

Yazarın ilk kitabıdır büyük başarı yakalamıştır bla blası ile  daha önce  karşılaşmış olmanızın ihtmali yüksektir. Kendi adıma şunu söyleyebilirim zeze ile tanışmış olduğumdan dolayı kıyaslama işini neredeyse kitap bitene kadar sürdürdüm.(ki çok gereksizdi) İlk 4-5 bölüm içindeki (Ç.N.) başlarda bunaltıcı olabiliyor bazı olayları tanımlamak için portekizce kelimeler kullanması yapılan işin jargonu gerçekten hımmmm! tadında can sıkıcı en azından benim için öyleydi daha önce bilgim ve fikrim olmayan bir konu işlemekte kitap. Kelimelere alışınca daha hızlı akıyor konu.

Çok temiz acı var içinde en sevdiklerimden :) Neredeyse kitaptaki her karakterin davranışları seçimleri hatta alakaları olmadan başkalarının seçimlerinin sonrasında katlanmak zorunda oldukları sonuçlara karşı verdikleri tepkiler bile insanı hiç şaşırtmıyor. Kin var bir kere içinde sözde hepimizin gündelik hayatında nefret ettiği kin! Ancak bırakın kızmayı yüreğinizin yağları eriyerek hak verdiğiniz desteklediğiniz eylemler oluyor bu kin gütme durumu.

Gurur da var kitapta hemde ne gurur en adisinden inadından hatanı kabul etmeyip boka battığın tarzda gurur hani kevgire dönmüşsündür emme hala kuyruğu dik tutacağım yavşaklığında ve gereksizliğinde olanından. İşin özü Jose abimiz kendimize itiraf edemediğimiz dile getirmediğimizde yaşanmamış sayıldığına inandığımız tüm adiliğimizi yalancılığımızı fırsatçılığımızı ve ne renk olursa olsun göstermiyor olması kirlenmiyor demek değildir diye böbreğini dalağını söküyör insanın. Sonunda ise yüzleşmek ağır gelir sanıyorsunuz fakat olmamış gibi davranmak yapmamış söylememiş gibi her şey yolundaymış gibi gibi gibi devam etmenize sağlam bir sebebiniz oluyor.

Kabul edelim iyi insanlar değiliz samimiyetsiziz ve elimize fırsat geçerse bildiğiniz götüz arkadaş her birimiz. Acı ne kadar gerçekse vicdanı o kadar serin kalıyor insanın dedirtiyor kitap :)

Hiç yorum yok: